top of page

Očkování koček a koťat


Očkování koček a koťat

Očkování je často prvním důvodem, který přivádí novopečeného majitele štěněte nebo kotěte k veterinárnímu lékaři. Základním pravidlem je očkovat pouze zdravá zvířata, v případě onemocnění je vhodné vakcinaci odložit. Dále je třeba zvíře po očkování příliš nezatěžovat, nenechat nikde prostydnout a aplikaci veškerých léčiv, včetně tabletek na odčervení, konzultovat s veterinárním lékařem. Obecně je vhodné odčervovat psy a kočky nejpozději týden před a nejdříve týden po očkování.


Samotná vakcinace je zvířaty obvykle dobře snášena. Nežádoucí účinky jako únava, nechutenství a přechodné zvýšení teploty se objevují zřídka a rychle odeznívají. Výjimečně se může vyskytnout kopřivka, svědění a zduření v místě vpichu nebo otok hlavy. O takovýchto nežádoucích účincích informujte svého veterinárního lékaře, který při příští vakcinace změní značku vakcíny. Prudké reakce v podobě anafylaktického šoku se vyskytují velmi zřídka a ihned po vakcinaci. Z toho důvodu není třeba mít přehnané obavy, jelikož odborník, který se o zvíře postará, je vždy v dosahu.


Základní vakcinace - koťat


Mateřské protilátky koťat mají delší poločas rozpadu než u štěňat, proto se s vakcinací koťat začíná později. Základními infekcemi, proti kterým je třeba kotě naočkovat jsou kočičí kaliciviróza (C), panleukopenie (P) a rhinotracheitida (R). Stejně jako u štěňat platí, že je nějvhodnější provádět poslední přeočkování po 16. týdnu věku. Stejně jako u štěňat se však v praxi často končí s vakcinací o něco dříve, zpravidla po druhé aplikaci okolo 3. měsíce věku. Stejně jako u štěňat je v tomto věku riziko nedostatečné účinnosti vakcíny minimální. Poté se kočky přeočkovávají pravidelně každý rok. Na rozdíl od psů není u koček zákonem stanovená vakcinace proti vzteklině. Vzhledem k tomu, že se v České republice vzteklina v současné době nevyskytuje a u koček dochází k nežádoucím reakcím na vakcínu proti vzteklině častěji než u psů, je možné ji vynechat. Povinné je však vakcinovat kočky proti vzteklině při cestách do zahraničí. Rovněž bych doporučila vakcinovat venkovní kočky v pohraničních oblastech, jelikož ne všechny sousedící země jsou vztekliny prosté (nejrizikovější je v tomto ohedu Polsko).


Základní vakcinační schéma - kotě



Volitelná vakcinace koťat


Kromě základní vakcinace, která je doporučitelná pro všechna koťata, lze kočky vakcinovat proti dalším onemocněním. Asi nejčastější je vakcinace proti chlamydióze. Ta je vhodná především pro kočky z prostředí, kde se již chlamydióza vyskytla, venkovní nebo výstavní kočky. První očkování se provádí od 9. týdne s jedním přeočkováním za 3 - 4 týdny a následně každý rok. Vakcinace proti kočičí leukémii (FeLV) je možná od 8. týdne s jedním přeočkováním za 3 - 4 týdny, následně po roce a pak každé 2 - 3 roky. Očkovat lze pouze kočky, které jsou FeLV negativní. Dále je možné obdobně jako u psů proti plísňovým infekcím.



Poslední příspěvky >>>
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Spojte se s námi >>>
  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • RSS Social Icon
Archiv článků >>>
Další témata >>>
Zatím žádné štítky
bottom of page